Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/michaeleis.com/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854
4 typer crowdfunding – Crowdfunding – aktie crowdfunding – reward crowdfunding – låne crowdfunding – booomerang – crowdfunding foredrag – crowdfunding konsulent – crowdfunding blog – crowdinvest – crowdfunding uddannelse – p2p crowdfunding – crowdlending – crowdfunding workshop

4 typer crowdfunding

4 typer crowdfunding

En kort gennemgang af de 4 typer crowdfunding, som alle er tilgængelig i Danmark – og reguleret af lovgivningen.

 

Reward crowdfunding

Reward baseret crowdfunding er et forskudt salg af ‘produkter’, til senere levering.

Et ‘produkt’ kan være et fysisk produkt, oplevelser, synlighed (markedsføring) eller digitale produkter/serviceydelser. Ved salg af disse produkter, får virksomheden likviditeten ind efter projektets afslutning – og ‘produkterne’ (også kaldet rewards) skal leveres indenfor en rimelig tid efter projektets afslutning.

En af de store fordele ved reward baseret crowdfunding er, at ‘produkterne’, som skrevet, kan antage mange forskellige forme og at man beholder ejerskabet over sin virksomhed, da der ‘kun’ skal leveres produkter. Omsætningen fra et reward baseret crowdfunding indgår som et almindeligt salg i virksomhedens regnskab.

Et reward baseret crowdfunding projekt kan antage alle størrelser, og kan i virkeligheden også laves af flere omgange. Et typisk succesfyldt reward baseret crowdfunding projekt løbet 2-2,5 måned – men kan ofte godt forlænges.

I Danmark er det gennemsnitlige reward baseret crowdfunding projekt omkring 150.000 kr., men det dækker over en utrolig stor variation. På danske platforme har der været succesfulde projekter med mål beløb på 1 mill. DKK+, det største på en dansk platform var 3,6 mill. DKK..

Da reward baseret crowdfunding er reguleret af Købeloven, er det af afgørende betydning at ‘produkterne’ rent faktisk leveres, da crowdfunderne (køberne) ellers kan ophæve købet – og skal have deres penge retur.

 

Låne crowdfunding

Låne crowdfunding er den mest udbredte af de 3 crowdfunding typer der p.t. Er tilgængelig på det danske marked.

I al sin enkelthed er låne crowdfunding platforme det samme som en bank, det er bare ikke en bank. Långiverne byder ind med hvilket beløb de vil låne til låntager via platforme.

For at en virksomhed kan komme på en låne crowdfunding platform, skal virksomheden igennem en kreditvurdering. Ganske som i en bank, dog ikke med så skrappe (kredit)briller på, som i en bank.

Normal lånestørrelser starter ved 300.000 DKK., og helt op til 3-4 millioner DKK.. Den gennemsnitlige rente var i 2018 7,9 % – men varierer, alt efter sikkerhedsstillelsen bag lånet.

Lånes der penge på en låne crowdfunding platform er det typisk et 3-årigt annuitetslån, hvor afviklingen starter efter måned 1. Dette forhold skal medtages i likviditetsbudgettet for virksomheden.

 

Investerings crowdfunding

Investerings crowdfunding er kapitalfremskaffelse ved salg af ejerandele i virksomheden.

Denne crowdfunding måde er ikke særlig udbredt i Danmark, på grund af reguleringsmæssigt stramninger, og derfor desværre ikke særlig brugt.

Ganske kort skal selskabet gennem en ‘due diligence’ light med en investerings crowdfunding platform. Dels for at overholde gældende formkrav til udbudsmaterialet, og dels for at sætte en værdi på selskabet (en valuation). Der er i praksis, og de få gange det er lykkes i Danmark, himmelvid forskel på ejerens opfattelse af selskabets værdi, og platformens opfattelse af samme værdi.

Typisk er et investerings crowdfunding, hvis man ønsker at rejse 1 mio DKK eller mere – da omkostningsniveauet er højt.

Da dette marked er ikke eksisterende i Danmark, og man derfor ville være tvunget til at bruge en udenlandsk platform, som f.eks. Invesdor i Finland – med yderligere omkostninger forbundet hermed.

 

Donations crowdfunding

En ikke særligt egnet måde at skaffe kapital på for virksomheder, men meget velegnet for f.eks. foreninger, NGO’er etc..

Som ordet siger er det rene donationer, altså penge man giver til formålet (foreningen, NGO’en) unde at få andet retur end en ‘good feeling’ Det er derfor per defination en offentlig indsamling. Disse er reguleret af Indsamlingsloven, og skal altid godkendes af Indsamlingsnævnet inden man igangsætter aktiviteten.

Michael Eis

No Comments

Post a Comment