Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/michaeleis.com/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854
FLUGT på afveje – med en ulovlig indsamling ! – Crowdfunding – aktie crowdfunding – reward crowdfunding – låne crowdfunding – booomerang – crowdfunding foredrag – crowdfunding konsulent – crowdfunding blog – crowdinvest – crowdfunding uddannelse – p2p crowdfunding – crowdlending – crowdfunding workshop

FLUGT på afveje – med en ulovlig indsamling !

FLUGT på afveje – med en ulovlig indsamling !

Engang imellem løber jeg ind i sager, hvor jeg står tilbage som et stort spørgsmålstegn og en vis indignation !

Sådan en sag er FLUGT – Danmarks nye flygtninge museum for mig.

Varde Museerne laver ulovlig indsamling på udenlandsk crowdfundingplatform i forsøget på at realisere deres vision om et flygtninge-museum. Offentlige kasser og kendte fonde støtter projektet, men ved formodentlig ikke noget om det ulovlige og i øvrigt ikke specielt succesrige indsamling.

Jeg har igennem nogen tid været i dialog med Vardemuseerne, som også står bag FLUGT. Det er også dem, der står bag det roste museum Tirpitz i Blåvand. Spændende museumsoplevelse i en bygning tegnet af BIG.

Samme setup er tiltænkt FLUGT, og det er et stort og meget interessant projekt. Budgettet er vel omkring 200-250 mill. kroner. Ambitionerne er store.

I dialogen med Vardemuseerne, som har stået på siden januar 2019, blev der talt om at lave et crowdfunding projekt – målrettet det tyske marked, men med FLUGT som afsender – da det er og skal forblive et dansk projekt. Forventningen er, at mange tyske turister vil besøge FLUGT, og derfor ville Vardemuseerne bruge et crowdfunding projekt som en markedsføringskanal.

Fundingen af selve projektet er stort set på plads med donationer fra en række fonde, men også på Finansloven i både Danmark og Tyskland:

Kulturministeriet, Finanslov 2019
Bundestag, Finanslov 2020
Varde Kommune
Augustinus Fonden
Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond
Volksbund Deutsche Kriegsgräber Vorsorge
Michael Jepsens Fond
Herman Niermann Stiftung

 

Så langt så godt !

På et tidspunkt er beskeden fra Vardemuseerne – pludseligt og overraskende -, at man vil lave et crowdfunding projektet på egen platform, egen løsning, hvilket jeg egentlig synes var et udmærket valg. Havde jeg været tilknyttet som betalt crowdfundingrådgiver – ville det også have været én af de muligheder, jeg snildt kunne have foreslået, hvis økonomien og tiden tillader at lave en sådan løsning.

Vardemuseernes ville vise, at det var deres helt eget projekt, professionelt afviklet og det vil give udenlandske crowdfunders en entydig opfattelse af, at der er tale om et dansk projekt. Det vil tale direkte ind i projektets narrativ: nemlig at det er et DANSK projekt. På dansk jord, med dansk international arkitekt (BIG) – og primært med dansk funding. En historie der ligger i god tråd med de historier, om os danskere og vores indsats under 2. verdenskrig, der har været fortalt mange gange rundt om i verden siden 1945. Med rette, indsatsen fra modstandsbevægelsen og almindelige danskere, under 2. verdenskrig, var markant – især når det gjaldt indsatsen for at de jødiske flygtninge til Sverige.

Her kunne historien godt slutte, og jeg kunne henvise til Vardemuseernes egen crowdfunding løsning – på deres egen platform.

Det gør historien så ikke.

Stor er min forbløffelse, da jeg ad tilfældighedernes vej ser, at Vardemusserne har valgt at lave en offentlig indsamling på den amerikanske platform GoFundMe, som erstatning for deres eget crowdfunding projekt.

Problemstillingerne i det?

  1. platformen er amerikansk, og meget dyr at bruge (prisen for brug af platform er altid en faktor). Prisen blev brugt som argument for at fravælge en dansk platform, som dog de facto er billigere. Varde Museerne kunne måske ikke selv gøre det på egen platform for samme pris, men de kunne til enhver tid have forhandlet sig frem til en bedre pris hos en DANSK platform.
  2. platformen GoFundMe bruges mest til personlig velgørenhedsprojekter ala penge til behandlingsforløb, ny skoletaske, uddannelseshjælp. Alle noble formål for den enkelte, men ikke noget der er med til at underbygge seriøsiteten for FLUGT
  3. hvis Varde Museerne vil have FLUGT til at fremstå som et DANSK projekt (projektets narrativ), og via deres crowdfunding/indsamling tiltrække primært tyske gæster – så skal man ikke vælge en platform hvor 98 % (et gæt) af brugerne er fra USA, men en dansk eller alternativt tysk ejet og drevet platform, hvor man også kender de lokale funders bedre potentielt
  4. manglende transparens omkring overholdelse af EU´s regler for hvidvask og/eller terrorfinansiering. Pt. er et lovforslag under 2. behandling i Folketinget med henblik på opstramning på dette område.

 

Derudover er der det betydelige problem, at fordi projektet nu er en offentlig indsamling, er det underlagt Indsamlingsloven i Danmark, som administreres af Indsamlingsnævnet. Enhver offentlig indsamling skal anmeldes og godkendes af Indsamlingsnævnet før man kan starte sin indsamling. Det fremgår af Indsamlingsloven §3 stk. 1. 

FLUGT indsamlingen er ikke anmeldt til Indsamlingsnævnet, har spurgt den 18.12.19, og man kan ikke set hverken en godkendelse, eller en anmeldelse på ‘vej igennem systemet’. Det gør indsamlingen direkte ulovlig – i tillæg til den tvivlsomme ”strategiske” beslutning at lægge indsamlingen på en amerikansk platform, fremfor en tysk eller ideelt set dansk eller egen platform.

Hvordan mon de private fonde, Kulturministeriet og Varde Kommune har det med det ? Kan man støtte et projekt, som ikke overholder loven ?

Og hvad med den almindeligvis gode skik at bruge konkurrencedygtige danske platforme – eller en egen som annonceret – som understøtter det gode iværksætteri fremfor en bekostelig udenlandsk af slagsen?

Fravalgt – er rønnebærene sure?

Som selvstændig rådgiver må man acceptere at blive valgt fra  en gang imellem. Det er vilkårene. Så det er ikke det, dette indlæg handler om – selvom det er oplagt at skyde mig lige præcis det i skoen.

Det handler om, at jeg mener Vardemuseerne har truffet en række forkerte valg – i et projekt, der iøvrigt er fantastisk. Der er truffet beslutninger på et ufunderet grundlag for offentlige penge og fondenes penge. Og de bryder loven:

  • Valget af en platform, som primært bruges til personlig velgørenhed – og med uklar tilgang til reglerne om KYC & Hvidvask (KYC = Know Your Customer – del af hvidvasknings regelsættet)
  • Valget af ikke at have anmeldt projektet til Indsamlingsnævnet – dermed er indsamlingen direkte ulovlig
  • Valget af at anvende en platform, der opererer ulovligt i Danmark, da platformen har ansvaret for at indsamlinger er anmeldt til Indsamlingsnævnet. Indsamlingsloven §3 stk.

 

Når alt er sagt og skrevet, så håber jeg Varde Museerne opnår det de vil med deres indsamling – trods alt ! Jeg have bare gerne set projektet eksekveret så professionel og lovformligt som muligt og fundamentalt set skal en offentlig støttet kampagne forblive på danske hænder – eller som minimum afviklet lovligt i Europa, eksempelvis Tyskland.

 

 

 

 

 

 

Michael Eis

No Comments

Post a Comment