Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/michaeleis.com/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/michaeleis.com/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/michaeleis.com/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Folket elsker kultur, men elsker kulturen folket ? – Crowdfunding – aktie crowdfunding – reward crowdfunding – låne crowdfunding – booomerang – crowdfunding foredrag – crowdfunding konsulent – crowdfunding blog – crowdinvest – crowdfunding uddannelse – p2p crowdfunding – crowdlending – crowdfunding workshop

Folket elsker kultur, men elsker kulturen folket ?

Folket elsker kultur, men elsker kulturen folket ?

Siden jeg startede med at arbejde med crowdfunding, tilbage i 2009/2010, har jeg altid haft et godt øje til kulturprojekter.

Starten på booomerang.dk kan faktisk efter jeg, sammen med en ven, havde haft et fotogalleri i Kødbyen i København – hvor vi ærlig talt ikke solgte særligt mange foto. Til gengæld var vi vildt gode til at holde ferniseringer, fester og udstille det mest vilde fotokunst du kan forestille dig. Men det var vi nok meget ene om at synes !

Så jeg har selv engang været kulturiværksætter.

I starten af den crowdfunding bølge der har skyllet ind over land siden, har kulturiværksætterne altid været helt fremme i bussen. De var de første til at tage crowdfunding til sig. De har de første til at mærke de ændrede kreditvilkår i de danske pengeinstitutter. De var de første til at se værdien i, at ‘eje ens netværk’ – fordi der heri lå en række åbenlyse fordele. Ikke bare kunne man bruge netværket (crowden) til at finansierer ens kunst – via crowdfunding. Man kunne også bruge ens netværk til meget andet: validering, brainstorming, crowdsourcing, socialt og sørmer om ikke også crowden kan bruges til fremtidige projekter – igen og igen og igen !

Kultur er super vigtigt for et samfund. Kulturen skal åbne vores verdener, rykke vores grænser og give os et andet syn på alt. Det må hjertens gerne provokerer, og fremkalder opkastfornemmelser, hvis du spørger mig. Det gør du ikke, men det er mig der skriver indlægget.

Kultur er altså nødvendig på mikro og makro niveau.

Derfor har jeg i alle årene med booomerang.dk været utrolig glad for at kulturiværksættere (teater folk-og foreninger, forfattere, musikere, udøvnede kunstnere osv.) har brugt min crowdfunding platform – og stadigvæk bruger den.

Af den årlige rapport som Dansk Crowdfunding Forening laver sammen med Vækstfonden, som netop er udgivet for året 2018 – kan det ses at crowdfunding markedet i Danmark er voksende.

 

Det er fantastisk – også selvom den underliggende tendens, når et stort reward baseret projekt tages ud, viser et fald. Alle tal tæller, og der er ikke et projekt der er og stort eller for småt til at være med. Alle projekter er med.

Når vi kigger på hvilke kategorier projekter ligger i på de reward baserede crowdfunding platforme der er med i undersøgelsen ser det sådan ud.

 

Den graf kan jeg sidde og kigge på det meste af dagen. For den viser – og her kommer lidt ‘ananas i egen juice’ ‘ at booomerang.dk i antal af projekter og kategori variation er langt den fortrukne platform for kulturiværksættere. Det er jeg glad for. Det giver ganske god mening.

Dansk kultur skal selvfølgelig crowdfundes på en dansk platform.

Når det så er sagt og skrevet, så kan jeg til stadighed undre mig over dagens kulturiværksættere. Nok ser grafen herover fin ud, og man kunne bare dvæle ved den, men det er ikke nok for mig. Der er så meget fokus på kultur og kulturiværksættere -senest foreksempel fra Erhvervsministeriets side med deres rapport om Et international førende vækstmiljø for kreative erhverv.

<= Afsnit overskrift kan du se til venstre for denne tekst.

I den rapport fokuseres der mest på investerings crowdfunding, equity crowdfunding eller aktie crowdfunding, hvilket er på sin plads – da denne type af crowdfunding slet ikke er kommet igang i Danmark. Desværre. Forsøgte selv med crowdinvest.dk for nogle år siden, sammen med 2 gode mennesker, men vi måtte indse at det var markedet klar til, men ikke den danske opfattelse af den EU regulering der ligger til grund for den danske lovgivning. Al for restriktiv regelsæt. Platformen blev solgt, og de nye ejere forsøger at få det til at virke for dem.

Anbefaling 5 fra rapporten:

 

Rapporten er et stort skridt i den rigtige retning, og investerings crowdfunding fylder meget fordi man i begrebet ‘de kreative erhverv’ medtager brancher som spil og spiludvikling, arkitektur, esport osv.. For hvilke investerings crowdfunding giver meget god mening. For rigtig mange andre kulturiværksættere er det en anden verden, og reward baseret crowdfunding er den eneste vej frem i crowdfunding universet. I al beskedenhed nævnes booomerang.dk da også, og meget fokus bør også være på netop den type crowdfunding – fordi det er den 98 % af alle kultur- og kreative iværksættere bruger og har brug for.

Så perfekt at man vil styrke vejledningsindsatsen. Perfekt at man vil tilstræbe at love og retningsliner ikke ‘unødigt’ hæmmer udviklingen af crowdfunding platforme i Danmark (primært rettet mod investerings crowdfunding). Og 3 x Perfekt fordi man vil etablere et samarbejde med banker og offentlige låneudbydere om at henvise til platforme via et website hvor de godkendte af slagsen ligger på.

Det sidste er et forslag vi i Dansk Crowdfunding Forening har foreslået for mange år siden, og lige siden har det været på vores politiske agenda. Vi forsøgte først at indgå en frivillig aftale med FinansDanmark, bankernes interesse organisation, men blev afvist af flere omgange. Efter engelsk forbillede tænkte vi så, at vi måtte forsøge at få lovgivning gennemført – hvor bankerne er forpligtigede til at henvise.  Vi rettede derefter henvendelse til vores partnere, interesse organisationer og politkere på Christiansborg, og forsøgte at vinde gehør for sagen. Og vupti – 5 år efter står det i denne rapport.

Vi tilbyder stadigvæk, at stå for opbygningen og driften af den henvisningsplatform – efter de retningslinjer der udstikkes for den fra Erhvervsministerens side.

Meningen med dette blogindlæg er at beskrive hvor langt vi egentlig er kommet med at finde forståelse for crowdfunding i politiske kredse, og at vise at folket (crowden) rigtig gerne vil støtte kulturprojekter. Det er indtil mest foregået via reward baseret crowdfunding, men kan helt sikkert også gøres via låne crowdfunding og investerings crowdfunding. Jeg er klar til at arbejde for det også.

Meningen med dette blogindlæg var også at sende et opråb ud til alle danske kulturiværksættere og alle i de kreative erhverv. Når nu folket rigtig gerne vil bruge deres penge på at støtte kulturprojekter, hvorfor er der så stadigvæk en træghed blandt kulturiværksætterne ved at kaste sig ud i crowdfunding ? Hvorfor skal mange projekter ‘hives’ ud af folkene bag, og over på en crowdfunding platform. Hvorfor vil man hellere bruge kostbar tid på fondsansøgningen, bank besøg – hvor succesraten er langt mindre hvis den er der, og hvor der slet ikke er nogle af de extra fordele jeg har beskrevet tidligere i dette indlæg ?

Nu er der også tilmed hul igennem til politikerne, som det ses af nævnte rapport, så alt ligger lige der foran og venter.

Hvorfor ikke skabe noget kultur, sammen med kulturbrugerne ? Folk elsker det i laver, stort som småt !

 

Kom nu – kære kulturiværksætter – tag vores penge !

 

 

 

Michael Eis

1 Comment

  • Anne Meilvang

    Svar 8. november 2019 15:06

    Kultur self bare mere af det – men kunst er sart og nogengange med en nærhed og en updragenhed og ligegyldighed med markeder og penge – det jo det vi vil havde at kunst kan og er – styrret af helt andre mekanismer -derfor er der langt til crowd platformen på det her felt.

Post a Comment